Biologische Stal Duijndam

Theo Duijndam is van Stal Duijndam aan de Noordeindseweg in Delfgauw. Heel lang geleden was de zoon van Arnold en Sjaan Duijndam veehouder, maar alweer vele jaren stelt hij zijn accommodatie beschikbaar voor paarden.

Die staan in de winter op stal en lopen in de zomer lekker buiten. Twaalf jaar geleden heeft Theo Duijndam een heel ingenieus systeem bedacht dat hij ‘strookbegrazing’ noemt. Iedere dag schuift het te begrazen land een meter op, en zodra een stuk gras kaalgegraasd is, gooit Theo er natuurlijke mest overheen.

Het gevolg is dat het bodemleven met mestkevers en regenwormen helemaal tot wasdom is gekomen. De mestkevers brengen de stront wel een halve meter diep in de grond zodat de diepe wortels er profijt van hebben. “Als je met kunstmest werkt, dan krijg je luie wortels die niet echt de diepte in gaan. Met natuurlijke mest zijn de wortels actiever. Het werkt echt ontzettend goed en we zijn heel biologisch bezig. We zouden we net zo goed de naam kunnen veranderen in ‘Biologische Stal Duijndam’.

Een paar jaar geleden kwam Theo Duijndam uitgebreid in het lokale nieuws omdat de nu 63 jaar jonge Delfgauwenaar mee zou gaan doen aan Boer Zoekt Vrouw. Het was een geintje waar de Telstar bijna in getrapt was en het had weinig gescheeld of er had een foto van Theo met Yvonne Jaspers van het programma op de voorpagina gestaan.

Theo vindt het nog jammer dat het niet is doorgegaan, maar hij heeft er toch wel veel lol om gehad. En met hem de schare vrienden en bekenden die regelmatig op het erf op de koffie komen om de toestand in de Delfgauwse polder en de rest van de wereld te bespreken.

Ook voetbalclub Sparta komt dan ter sprake. Theo is nog altijd een trouwe bezoeker van de thuiswedstrijden. Voor Het Kasteel verlaat hij het domein van Stal Duijndam, waar al jaren de Sparta-vlag wappert. De vlag begint een beetje te rafelen, maar dat komt wel aardig overeen met de huidige gang van zaken bij de Rotterdamse club, die wat rafelranden vertoont de laatste tijd na een heel sterk vorig seizoen. Theo houdt de moed erin!

Bent u ook als bedrijf gevestigd in het Buitengebied West en wilt u meer informatie? Of wilt u meer aandacht voor uw bedrijf in deze rubriek? Mail ons dan op info@pnwest.nl.

🍪 Wij gebruiken cookies om je de beste gebruikservaring te kunnen bieden.