Een van de pronkstukjes qua onroerend goed in Buitengebied West is molen Windlust aan de Oudeweg in Nootdorp. Een korenmolen die al een paar eeuwen staat te draaien en te schitteren in Nootdorp. Van origine stond de molen in Delft.

De prachtige geschiedenis van molen Windlust kun je nalezen in een kleurrijk en heel volledig boek over de molen dat een aantal jaren geleden is verschenen. Bij de molen is het nog in te zien en te koop. Deze dinsdagmorgen staat de molen open. Molenaar Louis Verstraaten en aankomend molenaar Albert van der Steen laten de molen draaien en zo nodig ook tarwe malen. De PLUS in Pijnacker en de JUMBO in Nootdorp nemen meel van Windlust af. Louis vertelt dat de basis daarvan: biologisch gekweekte tarwe uit de Flevopolder. De molen in Nootdorp heeft twee ‘maalstenen’ die het deze weken best druk hebben. Molen De Roos in Delft had een ‘steenprobleem’ en daardoor kon daar even niet gemalen worden. Molenaar Louis woont aan de Geerweg in Nootdorp en Albert aan de Laakweg. Ze kunnen thuis vandaan de Nootdorpse molen zien en zien draaien. Louis is een paar jaar voor zijn zestigste verjaardag in de ban geraakt van het molenaarsvak. De techniek, het weer, de elementen, de natuur, het malen, het werken met de molen naargelang de wind; Louis vindt het allemaal prachtig. Je wordt pas molenaar na een heel degelijke en intensieve opleiding die wordt afgesloten met een stevig praktisch en theoretisch examen. “Sinds mijn schooltijd had ik geen examen gedaan. Dus dan ben je best zenuwachtig. Dat zijn alle aanstaande molenaars”, aldus Louis die altijd bouwkundig en technisch werk heeft gedaan. Omdat Het Gilde der Vrijwillige Molenaars vijftig jaar bestaat is 2022 het Jaar van de Molenaar. Nederland telt 2.500 molenaars, met daarbij intussen ook flink wat vrouwen. Windlust heeft een stuk of vier actieve molenaars en met oer-molenaar Tinus Verwijmeren ook nog ‘een molenaar in ruste’. Vrouwen zitten daar nog niet bij, maar dat kan nog komen. Financieel, bestuurlijk, organisatorisch en onderhoudsmatig gaat het goed met molen Windlust. De molen die rond 1990 van de ondergang is gered, leeft volop en heel veel mensen genieten daarvan.

Bent u ook als bedrijf gevestigd in het Buitengebied West en wilt u meer informatie? Of wilt u meer aandacht voor uw bedrijf in deze rubriek? Mail ons dan op info@pnwest.nl.

🍪 Wij gebruiken cookies om je de beste gebruikservaring te kunnen bieden.