Tien jaar een eigen zaak

Jos Tas (47) werd ooit loodgieter om de militaire dienst te ontlopen. Onder prikkeldraad door kruipen terwijl je er ook omheen kunt lopen, dat zag hij niet zitten, zeker toen hij hoorde dat soldaat A was gaan roken, soldaat B vijftien kilo was aangekomen, en soldaat C in een jaar al zijn spaargeld erdoorheen had gejaagd.

Jos leerde het vak via het leerlingwezen – één dag school, vier dagen werken – omdat hij op de MTS niet kon blijven stilzitten. Hij was/is een duidelijk geval van ADHD, ofschoon dat pas een paar jaar geleden werd vastgesteld. Niemand in zijn omgeving was echt verbaasd.

Op 1 september 2011 begon Jos zijn eigen bedrijf: Loodgietersbedrijf Jos Tas. Zijn beste vriend voorspelde destijds alleen ’te veel succes’ hem de das om zou kunnen doen. En dat was wijs gesproken. Het bedrijf draaide de laatste jaren zo dat Jos en zijn mensen het werk bijna niet aankonden. En omdat Jos Tas heel moeilijk ‘nee’ kan zeggen, was het soms te druk.

In de kantine van zijn bedrijfsruimte aan de Delftsestraatweg hangt een bordje met een flink waarheidsgehalte: ‘De wereld is een gekkenhuis en dit is het hoofdkantoor’. Intussen heeft Jos geleerd ‘nee’ te zeggen als het echt niet kan, maar hij blijft dat moeilijk vinden. Van nature wil hij iedereen van dienst zijn en hij geeft ook nooit op. Hoe groot of moeilijk het ‘loodgietersprobleem’ is, hij en zijn mensen lopen niet weg. Hij werkt nu met medewerker Roy, leerling Bernard, en de zzp’ers Bas en Kees. Linda doet de administratie.

Het bedrijf van Jos doet al het voorkomende werk: van dak tot riool en van inbouwkraan tot warmtepomp en CV.

Het punt in het hele installatiewereldje is dat er gewoon geen mensen te vinden zijn. Alle bedrijven hebben er last van en als je dan een wanhopige persoon aan de lijn krijgt, probeer dan maar eens te zeggen dat je echt geen mogelijkheid ziet om hem of haar te helpen. Jos Tas probeert er zo zijn weg in te vinden dat hij zelf wel gezond blijft…

Bent u ook als bedrijf gevestigd in het Buitengebied West en wilt u meer informatie? Of wilt u meer aandacht voor uw bedrijf in deze rubriek? Mail ons dan op info@pnwest.nl.

🍪 Wij gebruiken cookies om je de beste gebruikservaring te kunnen bieden.