Veulenopfok de Oude Leede is een oase voor het jonge paard

Je kunt het een beetje zien als ‘kinderopvang voor jonge paarden’, het veulenopfokbedrijf van Theo Hogervorst aan de Wilgenweg in Oude Leede. Aan de rand van een prachtige polder bruist een mooi paardenbedrijf 365 dagen per jaar.

Theo Hogervorst nam het in 2015 over van Nico Maat en vond in Megan Gimberg en Dana Butter twee jonge vrouwen met een passie voor paarden om het bedrijf te runnen. Ze kwamen met Theo in contact omdat ze zelf een jong paarden wilden stallen. Het klikte en het klikt nog. Theo is een beetje de goedmoedige paardengodfather die voor de fourage zorgt en de twee vrouwen doen al het werk.
Megan fulltime en Dana naast haar baan als gevaarlijke stoffen specialist.

Veulenopfok de Oude Leede heeft een binnen- en een buitenvoorziening. De paardjes kunnen winter en zomer naar binnen en naar buiten. In de winter is het een uitloop vanuit de loods waar ze in groepen van tien tot vijftien staan. In de zomer lopen ze in het weiland maar kunnen ze ook altijd desgewenst naar binnen als ze een bui te heftig vinden of de zon te fel.

Paarden en pony’s van allerlei rassen arriveren bij Veulenopfok de Oude Leede als ze zo’n zes maanden zijn en ze blijven tot ze drie vier jaar oud zijn. Pas dan is een pony of paard oud en volgroeid genoeg om ermee ‘aan het werk te gaan’. Dana en Megan zeggen erbij dat het wel allemaal mannetjes zijn, hengsten
en ruinen dus, anders gaat het niet goed.

Een paard is een kuddedier met een strenge rangorde en dus wordt er gewerkt met groepen en groepsverblijven waar de dieren lekker kunnen lopen en waar ze als het ware elkaar opvoeden. Net
als bij een ‘jeugdkamp’ mogen ‘de ouders’ – dus de eigenaren van de paarden – op vaste dagen in
de week langskomen om hun eigen paard te poetsen, ermee te wandelen, enzovoort. Dat gaat bij Veulenopfok de Oude Leede allemaal in goede sfeer en harmonie. In totaal staan er gemiddeld zo’n 45 paarden en pony’s.

Bent u ook als bedrijf gevestigd in het Buitengebied West en wilt u meer informatie? Of wilt u meer aandacht voor uw bedrijf in deze rubriek? Mail ons dan op info@pnwest.nl.

🍪 Wij gebruiken cookies om je de beste gebruikservaring te kunnen bieden.